top of page
water

WAT IS HYDROTHERAPIE?

BELANG VAN HYDROTHERAPIE


De baby spa maakt gebruik van de principes van hydrotherapie. Dit is een vorm van fysiotherapie/oefentherapie die in het water wordt uitgevoerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de gewichtsloosheid van de baby in het water. Daarnaast zorgt de warme temperatuur van het water voor ontspanning van de spieren en het hormoon oxytocine. 

Door de vrijheid in bewegingen die in het water gemaakt kunnen worden, wordt de motorische ontwikkeling gestimuleerd. Soms zit het lijfje wat vast na een snelle of complexe geboorte. Door de (reflexmatige) bewegingen kunnen er vele hersenverbindingen worden aangelegd die nodig zijn voor de verdere ontwikkeling. 

Door de warme temperatuur van het water kunnen de spieren ontspannen. Er komen hormonen vrij in het lijfje van de baby, waaronder oxytocine, die evt. stresshormonen zoals cortisol kunnen verminderen. Oxytocine heeft een positieve invloed op het immuunsysteem en draagt bij aan de groei. Daarnaast zorgt ontspanning en oxytocine ook voor een betere spijsvertering. Wanneer de spieren ontspannen zijn rondom het buikje, zal een baby vermindering kunnen krijgen van klachten zoals reflux of buikkramp. 

 

ONDERZOEK NAAR HYDROTHERAPIE

Hieronder vind je een onderzoek over hydrotherapie bij prematuur geboren baby’s. Hieruit blijkt dat (in dit onderzoek: prematuur geboren) baby's een betere groei doormaken bij het inzetten van hydrotherapie.

 

bottom of page